Inschrijving Evenementen

GEANNULEERD - OMG! Van Eyck was here - rondleiding natuurpunt: Over Eyck en bloemen


Jan van Eyck, waarschijnlijk geboren in Maaseik, draagt een boom in zijn naam die tot de verbeelding spreekt, de eik! Op zorgvuldig uitgekozen planken van deze boom schilderde hij het Lam Gods. Naast Bijbelse figuren, heiligen, pelgrims en andere mensen heeft hij ook een hele flora in zijn afbeelding verwerkt.

Het naturalisme waarmee Jan van Eyck in de eerste helft van de 15de eeuw planten en bloemen op paneel zet, stoelt op ontwikkelingen in de middeleeuwse miniatuurkunst. Ze zijn een op waarnemingen gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid. En ja, een natuurliefhebber die deze bloemen van nabij bekijkt, is verrast door de details en herkenbaarheid en weet op de individuele planten al snel een naam te plakken.

Twee natuurgidsen nemen je mee in het groen rond Gent en dompelen je onder in de natuurwereld van het Lam Gods. De afgebeelde flora en bijhorende symboliek wordt onder de loep genomen. Het 15de-eeuwse landschap dat Gent omringde en door de schilder gekend was, wordt belicht. Ook het verhaal van het paneelhout waarop geschilderd is, geeft inzicht in natuur en tijdsgebeuren. En je ontdekt waarom het Lam Gods, hoe precies en fijn ook de bloemen geschilderd zijn, toch geen foto is …

Wandelafstand: ca 5 km.


Wie?


Prijs

Gratis