Inschrijving Evenementen

Vormingstraject "Wij vrijwilligers. Samen sterk in inclusie."


Organisaties in de zorg-, welzijns- en cultuursector ontvangen steeds meer vrijwilligers met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. Verschillende organisaties willen gaan voor een inclusieve vrijwilligerswerking en een optimale begeleiding voor vrijwilligers, ook die met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. Alleen weten ze niet altijd goed hoe.

Vanuit deze achtergrond en de ambitie om vrijwilligers, vrijwilligerswerk en organisaties te versterken, startten Saskia De Bruyn en haar collega’s een actie-onderzoek naar een innovatief model voor het begeleiden van vrijwilligers. Het resultaat was de toolkit ‘Wij vrijwilligers, samen sterk in inclusie’.

Met deze toolkit als vertrekpunt geven Saskia De Bruyn en collega Nathalie Drooghmans nu deze workshop, die bestaat uit 2 halve dagen:

Tijdens dag 1 (20 april 2023, 13u30 tot 16u30) gaan ze co-creatief aan de slag in je eigen vrijwilligerswerking. Vanuit de toolkit komen de deelnemers tot een eerste zelfevaluatie van het inclusief en divers-sensitief gehalte van de eigen vrijwilligerswerking. Van daaruit formuleert elk deelnemend duo of team een eigen uitdaging. Die uitdaging helpt ons om te kiezen voor actie. De deelnemers keren terug naar de eigen organisatie waar ze de uitdaging en mogelijke concrete acties doorspreken met het vrijwilligersteam.

Tijdens dag 2 (16 mei 2023, 13u30 tot 16u30) wordt er gericht op intervisie en terugkoppeling met de deelnemers. Drempels, valkuilen, maar ook successen komen hier ter sprake. We sturen onze uitdaging bij. Elke organisatie gaat naar huis met een concreet actieplan voor een volgende stap naar een inclusieve en divers-sensitieve vrijwilligerswerking.

Deelnemers nemen per 2 deel: binnen 1 organisatie 1 verantwoordelijke (vrijwilligerscoördinator, vrijwilligersbegeleider, coördinator) en 1 vrijwilliger. De toolkit leert ons namelijk dat co-creatie en mede-eigenaarschap belangrijke sleutels zijn in het inclusief en divers-sensitief maken van vrijwilligerswerkingen.


Wie?

Gentse vrijwilligersorganisaties: concreet 1 vrijwilligersverantwoordelijke én 1 vrijwilliger per organisatie (verplicht duo)


Prijs

Gratis